Dobry pracownik głodny nie chodzi
Piramida potrzeb nie kłamie. Spożywanie posiłków stanowi dla wielu Polaków najbardziej wyczekiwany moment podczas pracy. Według badań Pracuj.pl ankietowani wymieniają dostęp do taniej stołówki wśród najważniejszych benefitów. Co więcej, ponad połowa z nich oczekuje obowiązkowych przerw na obiad i dofinansowań do posiłków od pracodawców. Jak ważne są dla pracowników posiłki w pracy?
Badanie w pigułce:
- 62% badanych Polaków przygotowuje obiady do pracy w domu.
- Ponad połowa badanych oczekuje dofinansowań do obiadów w pracy.
- Większość Polaków uważa, że wspólne obiady ułatwiają integrację zespołu.
- 87% chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki w siedzibie firmy.
- 6 na 10 oczekuje od pracodawców obowiązkowych przerw na obiad, niewydłużających czasu pracy.
“To co dzisiaj jemy?”
Jest jedną z ulubionych czynności w większości miejsc pracy w Polsce. Po intensywnym poranku i zrealizowaniu najpilniejszych zadań, jednym z najczęściej padających pytań jest: „Co dzisiaj jemy?”. Nie ulega wątpliwości, że kuchnia wpływa na funkcjonowanie zespołów. W kolejnym materiale serii „Zawodowy styl życia” Pracuj.pl sprawdza więc, jak Polacy jedzą w pracy.
Kto gotuje do pracy?
Według raportu Pracuj.pl, 62% badanych Polaków deklaruje, że posiłki do pracy najczęściej przygotowują w domu. Z kolei tylko 24% kupuje je przed pracą lub korzysta z diety pudełkowej. W miarę możliwości Polacy oczekują także, że nie będą zmuszeni do pospiesznej konsumpcji np. przy komputerze, w niekomfortowych warunkach. Aż 6 na 10 badanych przez Pracuj.pl oczekuje, że pracodawca zapewni im obowiązkową przerwę na obiad wliczaną w czas pracy.
Monika Ruszkowska, Dyrektorka Biura Reklamy w Grupie Na:Temat, a po godzinach autorka popularnego bloga kucharskiego eKuchareczka.pl, zauważa, że w firmach coraz wyraźniej widać zmieniające się zwyczaje kulinarne Polaków:
Kiedy zaczynałam zawodową karierę w międzynarodowej korporacji ponad 25 lat temu, jedzenie do pracy oznaczało zazwyczaj standardowy pakiet składający się z kanapki z wędliną i jabłka. Potem coraz bardziej powszechne stawały się lunche w firmowej stołówce lub na mieście, także łączone ze spotkaniami biznesowymi. Najbardziej wytrwałym był zestaw składający się z białej bułki i „energetyka”.
– mówi Monika Ruszkowska.
Alternatywy
Wyniki badań pokazują również, że większość z pracowników wolałaby mieć wybór i nie być zmuszonymi do przygotowywania sobie posiłków, jeśli tego nie chcą. 55% pracowników chciałoby otrzymywać dofinansowanie do obiadów w pracy, dla 32% jest to obojętne, a tylko 12% nie potrzebuje takiego benefitu. Co ciekawe, 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Wśród innych kwestii związanych z jedzeniem, do których Polacy chcieliby mieć dostęp w pracy, znajdują się także dobrze wyposażona kuchnia (88%), szeroki wybór kawy i herbaty (87%), czy darmowe owoce i warzywa (81%).
Integracyjne przerwy obiadowe
Według polskiego prawa każdemu pracownikowi, którego czas pracy wynosi minimum 6 godzin przysługuje 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Pracodawcy mają możliwość wprowadzenia dłuższej przerwy do 60 minut – ale nie jest ona wliczana do czasu pracy. W praktyce jest ona więc rzadko wykorzystywana, bo wydłuża faktyczny czas, który pracownik musi spędzić w biurze. Jak pokazują wyniki badania Pracuj.pl, firmy oferujące pod tym względem bardziej przyjazne rozwiązania – sporo mogą zyskać. Według 56% respondentów Pracuj.pl obiady to dobra okazja do tego, żeby poznać nowe osoby w biurze. 53% dodaje także, że wspólny posiłek to szansa do zacieśnienia relacji z innymi pracownikami.
Stworzenie odpowiedniej przestrzeni zachęcającej do wspólnego jedzenia może pozytywnie wpływać na integrację zespołu. Obiady czy lunche są nieodłączną częścią naszego życia, dlatego warto je wykorzystać jako element bardziej przyjaznego środowiska pracy.
– komentuje Konstancja Zyzik, Talent Acquisition & Capabilities Development Manager w Grupie Pracuj.
Paliwo do lepszej pracy
Badanie przeprowadzone przez WHO wykazało, że regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników o 20%. Z kolei według raportu Health Enhancement Research Organization (HERO) osoby, które jedzą zdrowe posiłki w pracy, są nawet o 25% bardziej efektywne. Dlatego ważne jest, żeby posiłki jedzone w biurze dawały energię do realizacji obowiązków.
Czytaj również – Ile wydajemy na wigilie firmowe?